Dieta warzywno-owocowa
Wczasy z dietą warzywno-owocową
Toksyny są czynnikiem, który zaburza mechanizmy regulacyjne organizmu. Wczasy z dietą warzywno-owocową to rodzaj kuracji oczyszczającej organizm z toksyn i substancji odkładających się w tkankach w skutek choroby, takich jak tłuszcze czy cholesterol. Dobrze zaplanowana i przeprowadzona dieta powinna trwać między 2, a 6 tygodni. W tym czasie organizm oczyszcza się i uruchamia mechanizmy naprawcze, przywracając równowagę organizmu. W końcowej fazie metabolizm przyspieszy wprowadzając nasze zdrowie na nowy poziom.
Podczas diety o niskiej zawartości kalorii (400-600 kcal) organizm przestawia się na korzystanie z własnych zasobów białka i tłuszczu. Równocześnie wydala zbędną wodę, likwiduje zwyrodniałe komórki i ogniska zapalne oraz kwas moczanowy odłożony w stawach. Znika uczucie głodu. Organizm uwolniony od szkodliwych substancji wraca w stan równowagi i zdrowia.
W ośrodku Salt House oferujemy Państwu 7 i 14-dniowe wczasy z dietą warzywno-owocową.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej dedykowana jest zwłaszcza dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne: nadwagę, otyłość, nadciśnienie, miażdżyce tętnicze mózgu lub kończyn dolnych, cukrzycę typu drugiego, astmę, zakrzepice, kamice nerkową, paradontozę, skazę moczanową, wszelkiego typu alergie i choroby skórne, jak np. łuszczyca. Pomaga obniżyć cholesterol, przeciwdziała nawracającym infekcjom, ulży w problemach z układem trawienia jak nieżyt jelit, skaza moczanowa, zespół jelita nadwrażliwego, wrzody żołądka, zgaga, czy zaparcia. Kojące działanie diety owocowo warzywnej odczują również osoby cierpiące na przewlekłe zapalenia i zwyrodnienia stawów lub wątroby,
Osoby przyjmujące leki powinny jednak wcześniej porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym, o redukcji lub odstawieniu dotychczasowych leków.
Kto powinien unikać diety?
Kuracja warzywno-owocowa nie powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę typu pierwszego, gruźlicę, porfirię oraz wszelkie choroby nowotworowe czy niewydolnościowe m.in. serca, nadnerczy, nerek, wątroby.
Dodatkowo tego rodzaju diety powinny wystrzegać się osoby cierpiące na choroby psychiczne, przyjmujące hormony slirydowe lub cytostatyki, będące po przeszczepia, kobiety w ciąży oraz dzieci przed okresem dojrzewania.
Plusy płynące ze stosowania diety warzywno-owocowej
+ stabilizacja ciśnienia krwi: leczy czyli obniża wysokie a podwyższa niskie
+ rozpuszcza zakrzepy oraz doprowadza do cofania się blaszek miażdżycowych
+ normalizuje poziom cukru we krwi, dając szansę na odstawienie leków
+ hamuje wytwarzanie wolnych rodników i unieszkodliwia już istniejące, odpowiedzialne za wywoływanie większości chorób cywilizacyjnych głównie zwyrodnieniowych
+ umożliwia wydalanie toksyn z organizmu
+ oczyszcza stłuszczoną wątrobę oraz złogi w stawach
+ zwiększa odporność organizmu poprzez odblokowanie układu immunologicznego
+ doprowadza do samoleczenia – organizm rozpoznaje i leczy chore miejsca, przewlekłe choroby zwyrodnieniowe oraz zapalne
+ sprzyja długowieczności poprzez zdolność do regeneracji i rewitalizacji czyli odmłodzenia
+ oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki oraz spala zapasy tłuszczu – podczas 2 tygodniowej diety, ciężar ciała obniża się średnio o 5%
+ przywraca harmonię na płaszczyźnie ducha i ciała powodując uczucie wyciszenia
Mechanizm działania diety dr Ewy Dąbrowskiej
Organizm przechodzi na endogenne czyli wewnętrzne żywienie, polegające na eliminacji tkanek według hierarchii ważności:
+ najpierw wydala zbędną wodę (ustępują obrzęki)
+ następnie „zjada” niepotrzebne zapasy czyli złogi tłuszczu, zwyrodniałych komórek czy ogniska zapalne
+ wraz z zużywaniem starych komórek następuje regeneracja zdrowych, młodych komórek, co jest równoznaczne z odmłodzeniem organizmu
+ ustępują bóle stawów, które często od lat są siedliskiem złogów kwasu moczowego i zwyrodniałych tkanek (leki przeciwzapalne usuwają tylko objawy, kuracja postna usuwa przyczynę)
+ oczyszczana jest krew z kompleksów immunologicznych, które powodowały infekcje i przewlekły charakter chorób, przez co znacząco poprawia się odporność, ustępują stare zmiany zapalne, a choroby zwyrodnieniowe cofają się
Przebieg wczasów oczyszczającej w ośrodku wczasowym Salt House
Jak zwykle najtrudniejsze są początki. Podczas kliku pierwszych dni wczasów z dietą warzywno-owocową następuje przestawienie metabolizmu na intensywniejsze spalanie kalorii. Mogą wtedy występować, osłabienia, bóle głowy, czy intensywne uczucie głodu. Po dwóch do trzech dniach, nieprzerwanego stosowania diety, organizm oczyszcza się z części toksyn i dolegliwości ustępują.
Pierwsze dobre zmiany w organizmie, które odczujemy to poprawienie jakości snu i nowe siły do życia i działania. Zmniejszą się lub całkowicie ustąpią różne bóle, jak wieńcowe i stawowe, poprawi się ukrwienie kończyn, cofaniu ulegną przebarwienia skóry.
W niektórych sytuacjach mogą wystąpić chwilowe dolegliwości związane z wcześniejszymi urazami. Ból dawno złamanej stopy, zawroty głowy, szumy w uszach – wszystkie te dolegliwości powinny ustąpić po oczyszczeniu się organizmu, kiedy system immunologiczny będzie mógł skutecznie działać.